Ελληνική ρίγανη

Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) Iestwaart, Οικογένεια Labiatae

Previous slide
Next slide

Μορφολογία: Είναι έντονα αρωματική, πολυετής πόα, με ανορθωμένους και αποξυλωμένους στη βάση βλαστούς, ύψους έως 80 cm. Τα φύλλα είναι αραιά ή πυκνά τριχωτά, ελλειψοειδή ή σχεδόν στρογγυλά. Τα άνθη έχουν δίχειλη λευκή στεφάνη και αναπτύσσονται σε ταξιανθία στάχυ με βράκτια.

Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο (-Οκτώβριο).

Εξάπλωση και βιότοπος: Είναι αυτόχθον φυτό της Ελλάδας, της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Αυτοφύεται σε πλευρές δρόμων και σε σχετικά υγρές θέσεις ελαιώνων και εγκαταλελειμμένων καλλιεργειών, σε παραθαλάσσιες περιοχές έως υψόμετρα 1500 m (στη νότια Ελλάδα).

Συγκομιδή – Ξήρανση: Συγκομίζεται στην ακμή ανθοφορίας, συνήθως τον Ιούλιο και το ύψος κοπής είναι 5-8 cm. Υπάρχει περίπτωση 2ης συγκομιδής, μικρότερης ωστόσο σε απόδοση, σε περιοχές με ζεστό φθινόπωρο και σε ποτιστικά αγροτεμάχια . Η ξήρανση θα πρέπει να γίνεται σε σκιερό μέρος όπου επικρατούν όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τυχόν ξήρανση στο χωράφι έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας.

Αιθέρια έλαια – Βιολογικές ιδιότητες: Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, αρτυματικό και μελισσοτροφικό, γνωστό από την αρχαιότητα. Περιέχει αιθέριο έλαιο, η περιεκτικότητα του οποίου ποικίλει ανάλογα με το είδος και την περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum) έχει γενικά υψηλή περιεκτικότητα και σε αυτοφυή φυτά από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχει καταγραφεί η υψηλότερη απόδοση σε αιθέριο έλαιο παγκοσμίως.

Κύρια συστατικά του αιθερίου ελαίου είναι θυμόλη, καρβακρόλη, π-κυμένιο, γ-τερπινένιο, κ.ά. Έχει ευρεία χρήση ως καρύκευμα στη μεσογειακή μαγειρική.

Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, άφυσο (ανακουφιστικό κατά των εντερικών ζυμώσεων), χολαγωγό, εμμηναγωγό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό, στομαχικό, τονωτικό. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ταξιανθίες.

Λαμβάνεται εσωτερικά σε κρυολογήματα, γρίπη, ήπιες εμπύρετες ασθένειες, δυσπεψία, δυσμημνόρροια. Είναι ισχυρό καταπραϋντικό και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, αν και τα ήπια τσάγια βοηθούν σε έναν ήρεμο ύπνο.

Εξωτερικά, χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του φυτού για εντριβές σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, άσθματος, αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου. Μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου συχνά ανακουφίζουν τον πονόδοντο.

icon

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσο