Γνωρίστε την Αγιάσο, Λέσβου

"Αγιάσος, το καλλιτεχνικό και θρησκευτικό κέντρο της Λέσβου."

Η Αγιάσος είναι μια μικρή πόλη και πρώην δήμος του νησιού της Λέσβου, στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου (968μ), σε ύψος 475 μέτρων (1.558 πόδια), 26 χιλιόμετρα (16 μίλια) από τη Μυτιλήνη. Περιβάλλεται από αρόσιμη γη, ελαιώνες, δάση και απότομα μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας και έχει συνολική έκταση 79.900 Χλμ. Υπάρχουν δύο είσοδοι στο χωριό, ο κεντρικός και ο άνω μέσω της περιφερειακής οδού που ονομάζεται “Καμπούδι“. Το όνομα της Αγιάσου Η Αγιάσος πήρε το όνομά της από την επιγραφή στην εικόνα της Παναγίας«Μητέρα του Θεού, Αγίου Σιών» που έφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ το 803 π.Χ. μετά το Βυζαντινό Εικονοκλόλο στο 9ος αιώνας μ.Χ. Αγία Σιών η εικόνα, η Αγία Σιών το μοναστήρι. Οι πιστοί που θα πήγαιναν για προσκύνημα θα έλεγαν: «Πάμε στην Αγία Σιών» ή «Πάμε στον ΑγιάΓιον» και ο αιτιώδης «Αγιάσον» έγινε επίσης «Αγιάσος». Η ανάπτυξη του οικισμού. Γύρω στο 1700 η Αγιάσος είχε περίπου σαράντα σπίτια γύρω από το μοναστήρι και την εκκλησία της Παναγίας. Το 1701 ο Τούρκος κυβερνήτης της περιοχής είναι σοβαρά άρρωστος και αποδίδει τη σωτηρία του στο θαύμα της Παναγίας, μετά την ανάκαμψη του από μια επίσκεψη των πρεσβυτέρων του χωριού, οι οποίοι του φέρνουν κάποιους «θεραπευτές» από την εκκλησία (Αγιασμό από τη Ζωοδόχο Πηγή κ.λ.π.). Σε ευγνωμοσύνη ήθελε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Εκκλησία της Παναγίας, αλλά αυτό ήταν απαγορευμένο από το Κοράνι. Έτσι πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον Σουλτάνο μια διαταγή, με την οποία οι κάτοικοι της Αγιάσου απαλλάχθηκαν από την καταβολή φόρων όχι μόνο στο Οθωμανικό κράτος αλλά και στους Πρεσβύτερους της Μυτιλήνης. Αυτό θα σημάνει την απότομη ανάπτυξη του χωριού. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οι περισσότεροι λεσβιακοί τεχνίτες μετεγκαθίστανται μαζικά στην Αγιάσο για να απαλλαγούν από την επαχθή φορολογία και να πουλήσουν αφορολόγητα προϊόντα. Έτσι, το χωριό γίνεται ένα διάσημο κέντρο δεξιοτεχνίας. Το 1729 αποτελούνταν από πεντακόσια νοικοκυριά. Η διάταξη καταργήθηκε το 1783, αλλά η ανάπτυξη της Αγιάσου ήταν πλέον εγγυημένη και γνωστή. Τι γίνεται τώρα; Σήμερα, με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μοναδικούς κατοίκους, η Αγιάσος είναι ένας διατηρητέος καλλιτεχνικός και θρησκευτικός οικισμός με χαρακτηριστική διάλεκτο και πολιτιστική ατμόσφαιρα που οι επισκέπτες είναι βέβαιο ότι θα βρουν ενδιαφέρον. Το ίδιο το χωριό είναι ένα εντελώς παραδοσιακό χωριό με στενά πέτρινα δρομάκια (παραδοσιακά διατηρημένα) και γραφικά δρομάκια. Πολλά από τα σπίτια έχουν την προβολή των ανώτερων ορόφων γνωστών ως«sachnosinia» με ξύλινα μπαλκόνια διακοσμημένα με γλάστρες από μπιγκόνιες, γαρίφαλα, γεράνια και άλλα διακοσμητικά φυτά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και θρησκευτικούς κατοίκους, ενώ το σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγιάσου χτισμένη το 1170 στην καρδιά της μικρής πόλης της Λέσβου.
Μεταβείτε σε ένα θέμα από την παρακάτω λίστα:
Χάρτης Αγιάσος
(κάντε κλικ για ζουμ)
Η εκκλησία της Αγίας Σιών

Η Αγιάσος είναι γνωστή ως η«Ιερουσαλήμ της Λέσβου»,ένας όρος που περιγράφει με ακρίβεια τη δημοτικότητα του χωριού στους προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τονκόσμο. Γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την υπέροχη εκκλησία της Αγίας Σιών( Παναγία της Σιών), η Αγιάσος είναι δεύτερη μόνο στην Τήνο για τους προσκυνητές που έρχονται εδώ για να γονατίσουν μπροστά από την Παναγία την Βρεφοκρατούσα (η Παναγία και το Βρέφος Ιησούς), ένα θαύμα-εργασίας εικονίδιο που έφτασε στην Αγιάσο από την Ιερουσαλήμ από τον Αγάθωνα τον Έφεσο κατά το έτος 803.

Το εικόνισμα λέγεται ότι επέζησε των πολέμων της Εικονομαχίας του 9ου αιώνα μ.Χ. μαζί με έναν ασημένιο σταυρό με ξύλο από τονΑληθινός σταυρός, ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο, και άλλα κειμήλια όταν ένας μοναχός που ονομάζεται Αγάθων το έφερε από την Ιερουσαλήμ στη Λέσβο, ένα νησί που απείχε από τη βυζαντινή φρενίτιδα κατά των αντικειμένων της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύεται ότι κατέφυγε σε μια καταπράσινη, ακατοίκητη περιοχή πίσω από το σημερινό «Αναγνωστικό» της Αγιάσος με το όνομα «Πενθίλη» όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα και τώρα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία. Ενώστε τις ορδές των πιστών που συρρέουν στον Αγιάσος 15 Αυγούστου και να έχουν μια εμπειρία της ευσεβής φύσης αυτού του μεγάλου γεγονότος στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!
Το Κέντρο

Το κέντρο της Αγιάσου έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες με πολλά καταστήματα κεραμικής και ξύλου, παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμα πιάτα όπως “γιαπράτσια, φούντες (κολοκυθοανθοί γεμιστοί ή τηγανητοί), πτάρια ή την υπέροχη τηγανιά συνοδευόμενα από μια νόστιμη «χωριάτικη σαλάτα», γεμάτη παρθένο ελαιόλαδο από την Αγιάσο και μαρμελάδες τοπικής παραγωγής.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!

Τι Να Κάνεις στην Αγιάσο

Υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αγιάσος όπως η επίσκεψη σε οποιοδήποτε από τα τρία μουσεία, το εκκλησιαστικό μουσείο βρίσκεται στην αυλή της Εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας και είναι σε λειτουργία από το 1972, το Βυζαντινό Μουσείο (ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο που έφερε ο Αγάθωνας) ή το Λαογραφικό Μουσείο στους χώρους του οποίου εκτίθεται πλούσιο λαογραφικό υλικό που συλλέχθηκε από δωρεές κατοίκων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, κεραμικά και μεταλλικά είδη χειροτεχνίας, σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, γεωργικά και ποιμενικά είδη, φωτογραφίες κ.ά.

Επίσης, μην παραλείψετε να χάσετε τη Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Γκίνη στην κάτω είσοδο του χωριού με την ιδιωτική συλλογή από τον κ. Στρατή Γκίνη, όπου μπορείτε να δείτε εξαιρετική χειροποίητη κεραμική και προϊόντα ξύλου από την Αγιάσο

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Αναγνωστική Κοινότητα “Η Ανάπτυξης” (Αναγνωστήριο), ένας διάσημος πολιτιστικός θεσμός, ιδρύθηκε το 1894, όταν το χωριό ήταν ακόμα υπό τουρκική κυριαρχία και σήμερα είναι μια οργάνωση που προσπαθεί να συνεχίσει τις παραδόσεις που πέρασαν από τους παλιούς κατοίκους από φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις στην αίθουσα θεάτρου, τη βιβλιοθήκη ή το λαογραφικό μουσείο του.

Για μια πιο λεπτομερή λίστα ελέγξτε τον οδηγό μας εδώ!

Όρος Όλυμπος
Previous slide
Next slide
Η οροσειρά του Ολύμπου (968μ.) είναι ιδανική για εξερευνητές και λάτρεις της ορειβασίας με τα υπέροχα σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας ή ορεινής ποδηλασίας, όπου οι πεζοπόροι μπορούν να βρεθούν περιτριγυρισμένοι από πλατάνο, μήλο, καστανιές, αχλαδιές και κερασιές, καθώς και ποικιλίες άλλων δέντρων και θάμνων. Υπάρχουν επίσης γραφικές περιοχές όπως την“Πενθίλη” και το όρος Καστέλι με τη μικρή εκκλησία του Αγίου Δημήτρη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τη γραφική θέα του χωριού και την πλούσια βλάστηση. Μια εκπληκτική έκταση πεύκου φυσικής ομορφιάς έκτασης 30.000 στρεμμάτων εκτείνεται βορειοδυτικά του Ολύμπου, γνωστή ως “Τσαμλίκι της Αγιάσου“. Επίσης, υπάρχουν πλούσιοι υδάτινοι πόροι στο δάσος. Το πιο σημαντικό είναι η πηγή νερού του Τσίνγκο,η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το Δάσος της Καστανιάς στην Αγιάσο (“Πενθίλη”) Ένα συναρπαστικό μονοπάτι με μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού ξεκινά από τη συνοικία Του Πιθήκου και ανεβαίνει νότια κατά μήκος του ρέματος. Θα περάσεις μέσα από ένα καστανιές δίπλα στα αναβλύζοντα νερά. Αφού συναντήσετε παρεκκλήσια, αγροικίες, πεύκα και ρεματιές, μπορείτε στη συνέχεια να πάρετε το δρόμο προς το Μεγαλόχωρι, την παλιά πρωτεύουσα του Πλωμαρίου. Αν επισκεφθείτε τον Οκτώβριο, εκτός από την εκπληκτική διαδρομή με θέα στον κόλπο της Γέρας, θα είστε σε θέση να δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα κάστανα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Η οροσειρά του Ολύμπου βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, ως προστατευόμενη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ξεναγήσεις, δραστηριότητες ή διαδρομές πεζοπορίας στη Λέσβο ελέγξτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να βρείτε το δρόμο σας στην Αγιάσο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω μέρη ή αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία γεγονότα στην Αγιάσο μην διστάσετε να μας ρίξετε μια παρακάτω γραμμή και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!
icon

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσο