"Αγιάσος, το καλλιτεχνικό και θρησκευτικό κέντρο της Λέσβου."
Η Αγιάσος είναι γνωστή ως η«Ιερουσαλήμ της Λέσβου»,ένας όρος που περιγράφει με ακρίβεια τη δημοτικότητα του χωριού στους προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τονκόσμο. Γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την υπέροχη εκκλησία της Αγίας Σιών( Παναγία της Σιών), η Αγιάσος είναι δεύτερη μόνο στην Τήνο για τους προσκυνητές που έρχονται εδώ για να γονατίσουν μπροστά από την Παναγία την Βρεφοκρατούσα (η Παναγία και το Βρέφος Ιησούς), ένα θαύμα-εργασίας εικονίδιο που έφτασε στην Αγιάσο από την Ιερουσαλήμ από τον Αγάθωνα τον Έφεσο κατά το έτος 803.
Το εικόνισμα λέγεται ότι επέζησε των πολέμων της Εικονομαχίας του 9ου αιώνα μ.Χ. μαζί με έναν ασημένιο σταυρό με ξύλο από τονΑληθινός σταυρός, ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο, και άλλα κειμήλια όταν ένας μοναχός που ονομάζεται Αγάθων το έφερε από την Ιερουσαλήμ στη Λέσβο, ένα νησί που απείχε από τη βυζαντινή φρενίτιδα κατά των αντικειμένων της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύεται ότι κατέφυγε σε μια καταπράσινη, ακατοίκητη περιοχή πίσω από το σημερινό «Αναγνωστικό» της Αγιάσος με το όνομα «Πενθίλη» όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα και τώρα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία. Ενώστε τις ορδές των πιστών που συρρέουν στον Αγιάσος 15 Αυγούστου και να έχουν μια εμπειρία της ευσεβής φύσης αυτού του μεγάλου γεγονότος στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!Το κέντρο της Αγιάσου έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες με πολλά καταστήματα κεραμικής και ξύλου, παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμα πιάτα όπως “γιαπράτσια, φούντες (κολοκυθοανθοί γεμιστοί ή τηγανητοί), πτάρια ή την υπέροχη τηγανιά συνοδευόμενα από μια νόστιμη «χωριάτικη σαλάτα», γεμάτη παρθένο ελαιόλαδο από την Αγιάσο και μαρμελάδες τοπικής παραγωγής.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!
Υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αγιάσος όπως η επίσκεψη σε οποιοδήποτε από τα τρία μουσεία, το εκκλησιαστικό μουσείο βρίσκεται στην αυλή της Εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας και είναι σε λειτουργία από το 1972, το Βυζαντινό Μουσείο (ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο που έφερε ο Αγάθωνας) ή το Λαογραφικό Μουσείο στους χώρους του οποίου εκτίθεται πλούσιο λαογραφικό υλικό που συλλέχθηκε από δωρεές κατοίκων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, κεραμικά και μεταλλικά είδη χειροτεχνίας, σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, γεωργικά και ποιμενικά είδη, φωτογραφίες κ.ά.
Επίσης, μην παραλείψετε να χάσετε τη Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Γκίνη στην κάτω είσοδο του χωριού με την ιδιωτική συλλογή από τον κ. Στρατή Γκίνη, όπου μπορείτε να δείτε εξαιρετική χειροποίητη κεραμική και προϊόντα ξύλου από την Αγιάσο
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Αναγνωστική Κοινότητα “Η Ανάπτυξης” (Αναγνωστήριο), ένας διάσημος πολιτιστικός θεσμός, ιδρύθηκε το 1894, όταν το χωριό ήταν ακόμα υπό τουρκική κυριαρχία και σήμερα είναι μια οργάνωση που προσπαθεί να συνεχίσει τις παραδόσεις που πέρασαν από τους παλιούς κατοίκους από φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις στην αίθουσα θεάτρου, τη βιβλιοθήκη ή το λαογραφικό μουσείο του.
Για μια πιο λεπτομερή λίστα ελέγξτε τον οδηγό μας εδώ!