Σημείο Παρατήρησης Καστέλι

Λίγο έξω από την Αγιάσο βρίσκεται ο Αγιάσος “Καστέλι”, όπου ανεβαίνεις ένα παλιό παραδοσιακό πλακόστρωτο μονοπάτι που κινείται ανάμεσα στους κήπους που ζουν στις ρίζες του και τα πεύκα που ανεβαίνουν στην κορυφή του, το οποίο στέφεται από τα απομεινάρια ενός παλιού μεσαιωνικού οχυρού.

Τα βυζαντινά τείχη του σώζονται γύρω από το ύψος του ιδρύματος, ενώ τα οθωμανικά τείχη σώζονται μέχρι 1m ύψος. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο λόφος είναι ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο της ευρύτερης περιοχής. Ως εκ τούτου, στα ανατολικά του Κάστρου (Καστρίτη (μικρό κάστρο) – Καστέλι) αναπτύχθηκε περιφραγμένος οικισμός έξω από την κεντρική οχύρωση κατά την Οθωμανική περίοδο. Το Καστέλι έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό μνημείο» με την Υπουργική Απόφαση 33746/1924/11-4-60 (ΦΕΚ 199/Β/11-5-60).

Σήμερα, το εκκλησάκι του πατρονάκτη Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται εκεί το οποίο ανακαινίστηκε το 1960 από το Αναγνωστοστρίου και η συμβολή των χωρικών και των αποδήμων της Αγιάσος γιατί κρίθηκε ασταθής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το λόφο άφθονο νερό προέρχεται από τα περίχωρα του Ολύμπου (περίπου 2.400 μέτρα μακριά), που παρέχει στο λόφο πλούσιο πράσινο και τροφοδοτεί τη μεγάλη δεξαμενή που είναι τώρα γεμάτη ψάρια.

Η πανοραμική θέα που εκτείνεται στα μάτια του επισκέπτη είναι αρκετά μοναδική!

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου