Ο Νέος Ξενώνας της Παναγίας

Το New Hostel είναι ένα μεγάλο και παράξενο κτίριο με θέα στο κέντρο της μικρής πόλης της Αγιάσος Είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα κτίρια του οικισμού και το μοναδικό στο χωριό που έχει μεγάλη στέγη αντί για κεραμοσκεπή.

Δεδομένου ότι μέχρι τότε όλη η κατασκευή του χωριού γινόταν με ξύλινα πατώματα, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το οπλισμένο σκυρόδεμα για το νέο ξενώνα για πρώτη φορά θα μπορούσε να περιγραφεί ως πρωτοποριακή. Χτίστηκε από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ως συνέπεια της μεγάλης ανάγκης να φιλοξενηθούν οι πολυάριθμοι προσκυνητές που ήρθαν Αγιάσοςειδικά κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου κοστίζοντας ένα βαρύ ποσό για εκείνους τους χρόνους (περίπου 1.600.000 δραχμές) και χρειάστηκαν περίπου 9 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Το κτίριο θα έπρεπε να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το 1934 και να λειτουργεί αμέσως ως ξενώνας. Μπορούμε επίσης να βρούμε μια εγκεκριμένη απόφαση για την κατασκευή της ηλεκτρικής και υδραυλικής εγκατάστασης του κτιρίου. Αν αναλογιστούμε ότι η ηλεκτροδότηση της χώρας, γενικά, ξεκίνησε μετά το 1960, διαπιστώνουμε ότι και Αγιάσος είχε σημαντικό προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά φαίνεται ότι το κτίριο δεν ήταν τυχερό να λειτουργήσει ως ξενώνας. Σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσος εγκαταστάθηκε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου παραμένει σήμερα, και στον δεύτερο όροφο στεγάστηκε το Ειρηνοδικείο, το Δικαστήριο Γεωπονίας και το Δασοκομία Αγιάσος μέχρι την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών στο Δήμο Αγιάσος

Μέχρι το 2009 στο ισόγειο του κτιρίου στεγαζόταν ο Αγροτικός Αγιάσος ενώ ο δεύτερος όροφος, μετά τη μετεγκατάσταση του Δημαρχείου Αγιάσος που λειτουργούσε εκεί για αρκετά χρόνια σε ιδιόκτητο δημοτικό κτίριο, παραμένει κενός.

Σήμερα παραμένει μόνο το Αστυνομικό Τμήμα.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο του Νέου Ξενώνα έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, γιατί αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα εκλεκτικής αρχιτεκτονικής, σημαντικό για την περιοχή της Αγιάσος και γενικότερα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής.

(Μεταφρασμένο απόσπασμα από: “Α. Αγιάσος.gr, 16 Δεκ. 2016, http://www.agiasos.gr/article/o-neos-xenonas-tis-ekklisias-tis-panagias.)

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου