Καρναβαλικό Μουσείο

Το Μουσείο Καρναβαλιού χτίστηκε το 1936 και στέγαζε την πρώτη ηλεκτρική εταιρεία της Αγιάσος που λειτουργούσε για περίπου 40 χρόνια. Το 2010 το κτίριο ανακαινίστηκε και τώρα χρησιμοποιείται ως Έκθεση Λαϊκής Τέχνης – Μουσείο Καρναβαλιού Αγιάσος

Στην είσοδο του Μουσείου-Έκθεσης υπάρχει πίνακας πληροφοριών για την ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος του χωριού μας. Στις ειδικές προθήκες μπορείτε να βρείτε εκθέματα της τοπικής τέχνης μας (κεραμική και ξυλόγλυπτο). Τα κεραμικά είναι έργα φοιτητών του ΤΕΙ Αγιάσος καθώς μέχρι το 2007 ήταν το μοναδικό στη χώρα μας με την ειδικότητα της κεραμικής και ένα από τα τέσσερα με την ειδικότητα των επίπλων.

Στον κύριο χώρο του Μουσείου μπορείτε να βρείτε εκθέματα καρναβαλικών κειμηλίων, τα οποία προέρχονται από την υλοποίηση διαφόρων προωθητικών και βελτιωτικών δραστηριοτήτων του Καρναβαλιού της Αγιάσος που ήταν μακροπρόθεσμος στόχος του Πολιτιστικού Καρναβαλιού Αγιάσος «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ». Μερικά από αυτά είναι:

  • Διευρυμένες φωτογραφίες των εκδηλώσεων καρναβάλι.
  • Κεραμικά αναμνηστικά με καρναβαλικές παραστάσεις, που ανατέθηκαν από τον Γιάννη Α. Χατζηγιάννη και τον Δημήτρη Ι. Χατζηγιάννη, οι οποίοι, με την τεράστια καλλιτεχνική τους ιδιοσυγκρασία και την προσωπική τους εμπειρία στο σχεδιασμό του καρναβαλιού, δημιούργησαν 25 κεραμικές πλάκες με εικονογραφήσεις παλαιών και νέων καρναβαλικών συγκροτημάτων.
  • Πακέτο οκτώ αναμνηστικές κάρτες με φωτογραφίες και στίχους από προηγούμενες εκδηλώσεις καρναβάλι.
  • Ένας σύντομος οδηγός με τίτλο «Το Καρναβάλι της Αγιάσος – Μια Σύντομη Αναφορά στην ιστορία του εθίμου» (του Παναγιώτη Μιχ. Κωτσούδη και επιμέλεια του τότε Αντιδημάρχου Αγιάσος Αντώνη Ε. Βαλέση).

Οι δράσεις αυτές έχουν συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση και προώθηση του έθιμου καρναβαλιού μας και έχουν οδηγήσει σε πιο εμπεριστατωμένες μελέτες από διάφορους ερευνητές και επιστήμονες.

Η έκθεση συμπληρώνεται από καρναβαλικές κατασκευές, καρναβαλικές στολές προηγούμενων ομάδων, καθώς και εκδόσεις και έντυπο υλικό του Δήμου Αγιάσος, του ΚΚΕ Της Σ. Λέσβου, της Διοικητικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Αγιάσος Αναγνωστοστρίου.

(Τμήματα του κειμένου αυτού ελήφθησαν από την ομιλία του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσούδη, δημιουργού του Μουσείου, στα εγκαίνια της εκδήλωσης της 28ης Δεκεμβρίου 2010.)

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου