Αναγνωστήριο “Η Ανάπτυξη”

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πολιτιστικό κέντρο της Αγιάσος και να μάθετε για τα τρέχοντα γεγονότα!

Από το 1894 (κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη Λέσβο) δημιουργήθηκε το «Αναγνωστιώριο» του Αγιάσος με την ονομασία «ANAPTIXI» (που σημαίνει ανάπτυξη και πρόοδος). Είναι ένας μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με έντονη και ποικίλη δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό, θεατρικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα και υπάρχουν πολλά σεμινάρια και εκδηλώσεις όλο το χρόνο που διοργανώνονται στο κτίριο του Αναγνωστοστρίου, είναι Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ή η Αγιάσος γενικότερα!

Το Αναγνωστοστόριο έχει επηρεάσει αποφασιστικά την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αγιάσος και της Λέσβου γενικότερα όχι μόνο με την πλούσια Βιβλιοθήκη του (περίπου 25.000 τόμοι που οι περισσότεροι αρχειοθετούνται online!) αλλά και με την προώθηση αξιόλογων θεατρικών και μουσικών χορευτικών παραστάσεων στο περίφημο κινηματογραφικό του θέατρο με χωρητικότητα 300 θέσεων (που έγιναν το 1964!) από τα σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Γιαννούλη και του ζωγράφου Τσάτσου. Επίσης, το Αναγνωστοτριίο διαθέτει ένα πολύ δραστήριο κοινωνικό σύλλογο με περίπου 120 μέλη, όπου διοργανώνονται διαλέξεις σε (κυρίως) παραδοσιακούς χορούς, κλασικά και παραδοσιακά όργανα με μεγάλη σημασία (και αριστεία!) στο «σαντουρί» (παραλλαγή ενός zither) αλλά και θεατρικές διαλέξεις για νέους και ώριμους μαθητές. Μεγάλη σημασία δίνεται στη διατήρηση και προβολή της τοπικής και μικρασιατικής πολιτιστικής παράδοσης αλλά και της λεσβιακής ηθογραφίας και της μοναδικής διάλεκτος της Αγιάσος

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο από νωρίς το Αναγνωστοστρίου ενδιαφέρθηκε για το καρναβάλι και διοργανώνει καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αγιάσος από το 1937 μέχρι σήμερα!

Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του Αναγνωστήριο είναι ότι έχει καταφέρει να φέρει κοντά και να εκφράσει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις ηλικίες και όλα τα επαγγέλματα. Γι’ αυτό υπάρχει και είναι ένας αναζωογονητικός φάρος του Αιγαίου, ένα αδυσώπητο φως στην ιδιοσυγκρασία του λαϊκού πολιτισμού. Οι know and anonymous εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Αξιέπαινες αποφάσεις και πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1977, είναι αξιέπαινες.

Μάθετε περισσότερα για το Anagnostirio επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα τους εδώ.

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου