Γνωρίστε την Αγιάσο, Λέσβου

"Αγιάσος, το καλλιτεχνικό και θρησκευτικό κέντρο της Λέσβου."

Η Αγιάσος είναι μια μικρή πόλη και πρώην δήμος του νησιού της Λέσβου, στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου (968μ), σε ύψος 475 μέτρων (1.558 πόδια), 26 χιλιόμετρα (16 μίλια) από τη Μυτιλήνη. Περιβάλλεται από αρόσιμη γη, ελαιώνες, δάση και απότομα μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας και έχει συνολική έκταση 79.900 Χλμ. Υπάρχουν δύο είσοδοι στο χωριό, ο κεντρικός και ο άνω μέσω της περιφερειακής οδού που ονομάζεται “Καμπούδι“. Το όνομα της Αγιάσου Η Αγιάσος πήρε το όνομά της από την επιγραφή στην εικόνα της Παναγίας«Μητέρα του Θεού, Αγίου Σιών» που έφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ το 803 π.Χ. μετά το Βυζαντινό Εικονοκλόλο στο 9ος αιώνας μ.Χ. Αγία Σιών η εικόνα, η Αγία Σιών το μοναστήρι. Οι πιστοί που θα πήγαιναν για προσκύνημα θα έλεγαν: «Πάμε στην Αγία Σιών» ή «Πάμε στον ΑγιάΓιον» και ο αιτιώδης «Αγιάσον» έγινε επίσης «Αγιάσος». Η ανάπτυξη του οικισμού. Γύρω στο 1700 η Αγιάσος είχε περίπου σαράντα σπίτια γύρω από το μοναστήρι και την εκκλησία της Παναγίας. Το 1701 ο Τούρκος κυβερνήτης της περιοχής είναι σοβαρά άρρωστος και αποδίδει τη σωτηρία του στο θαύμα της Παναγίας, μετά την ανάκαμψη του από μια επίσκεψη των πρεσβυτέρων του χωριού, οι οποίοι του φέρνουν κάποιους «θεραπευτές» από την εκκλησία (Αγιασμό από τη Ζωοδόχο Πηγή κ.λ.π.). Σε ευγνωμοσύνη ήθελε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Εκκλησία της Παναγίας, αλλά αυτό ήταν απαγορευμένο από το Κοράνι. Έτσι πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον Σουλτάνο μια διαταγή, με την οποία οι κάτοικοι της Αγιάσου απαλλάχθηκαν από την καταβολή φόρων όχι μόνο στο Οθωμανικό κράτος αλλά και στους Πρεσβύτερους της Μυτιλήνης. Αυτό θα σημάνει την απότομη ανάπτυξη του χωριού. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οι περισσότεροι λεσβιακοί τεχνίτες μετεγκαθίστανται μαζικά στην Αγιάσο για να απαλλαγούν από την επαχθή φορολογία και να πουλήσουν αφορολόγητα προϊόντα. Έτσι, το χωριό γίνεται ένα διάσημο κέντρο δεξιοτεχνίας. Το 1729 αποτελούνταν από πεντακόσια νοικοκυριά. Η διάταξη καταργήθηκε το 1783, αλλά η ανάπτυξη της Αγιάσου ήταν πλέον εγγυημένη και γνωστή. Τι γίνεται τώρα; Σήμερα, με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μοναδικούς κατοίκους, η Αγιάσος είναι ένας διατηρητέος καλλιτεχνικός και θρησκευτικός οικισμός με χαρακτηριστική διάλεκτο και πολιτιστική ατμόσφαιρα που οι επισκέπτες είναι βέβαιο ότι θα βρουν ενδιαφέρον. Το ίδιο το χωριό είναι ένα εντελώς παραδοσιακό χωριό με στενά πέτρινα δρομάκια (παραδοσιακά διατηρημένα) και γραφικά δρομάκια. Πολλά από τα σπίτια έχουν την προβολή των ανώτερων ορόφων γνωστών ως«sachnosinia» με ξύλινα μπαλκόνια διακοσμημένα με γλάστρες από μπιγκόνιες, γαρίφαλα, γεράνια και άλλα διακοσμητικά φυτά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και θρησκευτικούς κατοίκους, ενώ το σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγιάσου χτισμένη το 1170 στην καρδιά της μικρής πόλης της Λέσβου.
Μεταβείτε σε ένα θέμα από την παρακάτω λίστα:
Χάρτης Αγιάσος

(κάντε κλικ για ζουμ)

Η εκκλησία της Αγίας Σιών (Αγία Μαρία της Σιών)

Η Αγιάσος είναι γνωστή και ως η «Ιερουσαλήμ της Λέσβου»,ένας όρος που περιγράφει με ακρίβεια τη δημοτικότητα του χωριού με προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την υπέροχη εκκλησία της Παναγίας Αγίας Σιών (Παναγία της Σιών), Η Αγιάσος είναι δεύτερη μετά την Τήνο για προσκυνητές που έρχονται εδώ για να γονατίσουν μπροστά στην Παναγία την Βρεφοκράτουσα (η Παναγία και το Βρέφος, ο Ιησούς), μια θαυματουργή εικόνα που έφερε στην Αγιάσο από την Ιερουσαλήμ ο Αγάθων ο Εφέσιος το έτος 803.

Η εικόνα λέγεται ότι επέζησε από τους πολέμους της Εικονομαχίας του 9ου αιώνα μ.Χ. μαζί με έναν Αργυρό Σταυρό με ξύλο από το Αληθινός σταυρός, ένα χειρόγραφο  , και άλλα κειμήλια όταν ένας μοναχός που ονομάζεται Αγάθων το έφερε από την Ιερουσαλήμ στη Λέσβο, ένα νησί που απείχε από τη βυζαντινή φρενίτιδα κατά των αντικειμένων της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύεται ότι κατέφυγε σε μια καταπράσινη, ακατοίκητη περιοχή πίσω από το σημερινό «Αναγνωστικό» της Αγιάσος με το όνομα «Πενθίλη» όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα και τώρα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία.

Συμμετέχετε και εσείς στις ορδές των πιστών που συρρέουν στην εκκλησία της της Παναγίας της Αγιάσου στις 15 Αυγούστου και έχουν την εμπειρία της ευσεβούς φύσης αυτού του σημαντικού γεγονότος στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!

Το Κέντρο
Previous slide
Next slide

Το κέντρο της Αγιάσου έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες με πολλά καταστήματα κεραμικής και ξύλου, παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμα πιάτα όπως “γιαπράτσια” (γεμιστά φύλλα κρασιού), “φούντες” (κολοκυθάκια γεμιστά ή τηγανητά), “πτάρια” (κεφτεδάκια), ή το υπέροχο “τηγανιά” συνοδεύεται από ένα νόστιμο “Ελληνική σαλάτα“, γεμάτη παρθένο λάδι από την Αγιάσο και επίσης να βρείτε τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως τοπικές μαρμελάδες, ξυλόγλυπτα κλπ.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!

Τι Να Κάνεις στην Αγιάσο

Previous slide
Next slide

Υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα να κάνετε στην Αγιάσο, όπως να επισκεφθείτε οποιοδήποτε από τα τρία μουσεία,

  • Το Εκκλησιαστικό Μουσείο που βρίσκεται στην αυλή του Ναού της Παναγίας και λειτουργεί από το 1972,
  • Το Βυζαντινό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το Σταυρό με το Ιερό Ξύλο που έφερε ο Αγάθωνας ή
  • Το Λαογραφικό Μουσείο του οποίου εκθέτει πλούσιο λαογραφικό υλικό που συλλέγεται από δωρεές κατοίκων, όπως παραδοσιακά κοστούμια, υφάσματα, κεντήματα, κεραμικά και μεταλλικά είδη χειροτεχνίας, σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, γεωργικά και ποιμαντικά αντικείμενα, φωτογραφίες κ.λπ.

Επίσης, μην παραλείψετε να χάσετε τη Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Γκίνη στην κάτω είσοδο του χωριού με την ιδιωτική συλλογή από τον κ. Στρατή Γκίνη, όπου μπορείτε να δείτε εξαιρετική χειροποίητη κεραμική και προϊόντα ξύλου από την Αγιάσο

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Αναγνωστική Κοινότητα “Η Ανάπτυξης” (Αναγνωστήριο), ένας διάσημος πολιτιστικός θεσμός, ιδρύθηκε το 1894, όταν το χωριό ήταν ακόμα υπό τουρκική κυριαρχία και σήμερα είναι μια οργάνωση που προσπαθεί να συνεχίσει τις παραδόσεις που πέρασαν από τους παλιούς κατοίκους από φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις στην αίθουσα θεάτρου, τη βιβλιοθήκη ή το λαογραφικό μουσείο του.

Για μια πιο λεπτομερή λίστα ελέγξτε τον οδηγό μας εδώ!

Όρος Όλυμπος

Previous slide
Next slide

Η οροσειρά και οι πλαγιές του Όρος του Ολύμπου (968μ.) είναι ιδανικός για εξερευνητές και λάτρεις της ορειβασίας με την υπέροχη σήμανση των μονοπατιών πεζοπορίας ή ορεινής ποδηλασίας όπου οι περιπατητές μπορούν να βρεθούν περιτριγυρισμένοι από πλάτανους, μηλιές, καστανιές, αχλαδιές και κερασιές, καθώς και ποικιλίες άλλων δέντρων και θάμνων.

Υπάρχουν επίσης γραφικές περιοχές όπως την“Πενθίλη” και το όρος Καστέλι με τη μικρή εκκλησία του Αγίου Δημήτρη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τη γραφική θέα του χωριού και την πλούσια βλάστηση. Μια εκπληκτική έκταση πεύκου φυσικής ομορφιάς έκτασης 30.000 στρεμμάτων εκτείνεται βορειοδυτικά του Ολύμπου, γνωστή ως “Τσαμλίκι της Αγιάσου“. Επίσης, υπάρχουν πλούσιοι υδάτινοι πόροι στο δάσος. Το πιο σημαντικό είναι η πηγή νερού του Τσίνγκο,η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το Δάσος της Καστανιάς στην Αγιάσο (“Πενθίλη”)
Ένα συναρπαστικό μονοπάτι με μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού ξεκινά από τη συνοικία Του Πιθήκου και ανεβαίνει νότια κατά μήκος του ρέματος. Θα περάσεις μέσα από ένα καστανιές δίπλα στα αναβλύζοντα νερά. Αφού συναντήσετε παρεκκλήσια, αγροικίες, πεύκα και ρεματιές, μπορείτε στη συνέχεια να πάρετε το δρόμο προς το Μεγαλόχωρι, την παλιά πρωτεύουσα του Πλωμαρίου. Αν επισκεφθείτε τον Οκτώβριο, εκτός από την εκπληκτική διαδρομή με θέα στον κόλπο της Γέρας, θα είστε σε θέση να δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα κάστανα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Η οροσειρά του Ολύμπου βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, ως προστατευόμενη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ξεναγήσεις, δραστηριότητες ή διαδρομές πεζοπορίας στη Λέσβο ελέγξτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να βρείτε το δρόμο σας στην Αγιάσο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω μέρη ή αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία γεγονότα στην Αγιάσο μην διστάσετε να μας ρίξετε μια παρακάτω γραμμή και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!
icon

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσο