Σχετικά με Αγιάσος

"Αγιάσος, το καλλιτεχνικό και θρησκευτικό κέντρο της Λέσβου."

Η Αγιάσος είναι μια μικρή πόλη και πρώην δήμος της Λέσβου, στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου (968μ), σε ύψος 475 μέτρων (1.558 πόδια), 26 χιλιόμετρα (16 μίλια) από τη Μυτιλήνη. Περιβάλλεται από αρόσιμη γη, ελαιώνες, δάση και απότομα μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας και έχει συνολική έκταση 79.900 Χλμ. Υπάρχουν δύο είσοδοι στο χωριό, ο κεντρικός και ο άνω μέσω της περιφερειακής οδού που ονομάζεται “Καμπούδι“.

Το όνομα της Αγιάσος
Αγιάσος πήρε το όνομά της από την επιγραφή στην εικόνα της Παναγίας «Μήτηρ Θεού Αγίου Σιών» που έφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ το 803 π.Χ. μετά το Βυζαντινό Εικονόκλασμα τον 9ο αιώναςμ.Χ. Αγία Σιών η εικόνα, η Αγία Σιών και το μοναστήρι. Οι πιστοί που θα πήγαιναν για προσκύνημα θα έλεγαν: «Πάμε στην Αγία Σιών» ή «Πάμε στον ΑγιάΓιον» και ο αιτιώδης «Αγιάσον» έγινε επίσης «Αγιάσος».Η ανάπτυξη του οικισμού
Γύρω στο 1700 η Αγιάσος ήταν ένας μικρός οικισμός με περίπου σαράντα σπίτια γύρω από το μοναστήρι και την εκκλησία της Παναγίας.

Το 1701 ο Τούρκος κυβερνήτης της περιοχής είναι σοβαρά άρρωστος και αποδίδει τη σωτηρία του στο θαύμα της Παναγίας, μετά την ανάκαμψή του από μια επίσκεψη των πρεσβυτέρων του χωριού, οι οποίοι του φέρνουν κάποιους «θεραπευτές» από την εκκλησία (Αγιασμός από τη Ζωοδόχο Πηγή κ.λ.π.). Σε ευγνωμοσύνη ήθελε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Εκκλησία της Παναγίας, αλλά αυτό απαγορεύτηκε από το Κοράνι. Έτσι πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από τον Σουλτάνο μια διαταγή, με την οποία οι κάτοικοι της Αγιάσου απαλλάχθηκαν από την καταβολή φόρων όχι μόνο στο Οθωμανικό κράτος αλλά και στους Πρεσβύτερους της Μυτιλήνης. Αυτό θα σημάνει την απότομη ανάπτυξη του χωριού. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οι περισσότεροι λεσβιακοί τεχνίτες μετεγκαθίστανται μαζικά στην Αγιάσο για να απαλλαγούν από την επαχθή φορολογία και να πουλήσουν αφορολόγητα προϊόντα. Έτσι, το χωριό γίνεται ένα διάσημο κέντρο δεξιοτεχνίας. Το 1729 αποτελούνταν από πεντακόσια νοικοκυριά. Η διάταξη καταργήθηκε το 1783, αλλά η ανάπτυξη της Αγιάσος ήταν πλέον εγγυημένη και γνωστή.

Πώς Είναι τώρα;
Σήμερα, με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μοναδικούς κατοίκους, η Αγιάσος είναι ένας διατηρητέος καλλιτεχνικός και θρησκευτικός οικισμός με χαρακτηριστική διάλεκτο και πολιτιστική ατμόσφαιρα που οι επισκέπτες είναι βέβαιο ότι θα βρουν ενδιαφέρον. Το ίδιο το χωριό είναι ένα εντελώς παραδοσιακό χωριό με στενά πέτρινα δρομάκια (παραδοσιακά διατηρημένα) και γραφικά δρομάκια. Πολλά από τα σπίτια έχουν την προβολή των ανώτερων ορόφων γνωστών ως «σαχνοσίνια» με ξύλινα μπαλκόνια διακοσμημένα με γλάστρες από μπιγκόνιες, γαρίφαλα, γεράνια και άλλα διακοσμητικά φυτά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και θρησκευτικούς κατοίκους, ενώ το σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγιάσου χτισμένη το 1170 στην καρδιά της μικρής πόλης της Λέσβου.

Μεταβείτε σε ένα θέμα από την παρακάτω λίστα:

Χάρτης Αγιάσος

(κάντε κλικ για ζουμ)

Η εκκλησία της Αγίας Σιών (Αγία Μαρία της Σιών)

Η Αγιάσος είναι γνωστή ως η «Ιερουσαλήμ της Λέσβου» ,ένας όρος που περιγράφει με ακρίβεια τη δημοτικότητα του χωριού με προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την υπέροχη εκκλησία της Αγίας Σιών( Παναγία της Σιών), η Αγιάσος είναι δεύτερη μόνο στην Τήνο για τους προσκυνητές που έρχονται εδώ για να γονατίσουν πριν από την Παναγία την Βρεφουκράτουσα (η Παναγία και το Βρέφος Ιησούς), ένα θαύμα-εργασίας εικονίδιο που έφερε στην Αγιάσο από την Ιερουσαλήμ ο Αγάθων ο Έφεσος κατά το έτος 803.

Η εικόνα λέγεται ότι επέζησε από τους πολέμους της Εικονομαχίας του 9ου αιώνα μ.Χ. μαζί με έναν Αργυρό Σταυρό με ξύλο από το Αληθινός σταυρός ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο, και άλλα κειμήλια, όταν ένας μοναχός που ονομάζεται Αγάθων έφερε από την Ιερουσαλήμ στη Λέσβο, ένα νησί που απείχε από τη βυζαντινή φρενίτιδα κατά των αντικειμένων της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύεται ότι κατέφυγε σε μια καταπράσινη, ακατοίκητη περιοχή πίσω από το σημερινό «Αναγνωστικό» της Αγιάσου με το όνομα «Πενθίλη» όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα και τώρα βρίσκεται μια μικρή εκκλησία.

Ενώστε τις ορδές των πιστών που συρρέουν την Αγιάσο στις 15 Αυγούστου και έχουν την εμπειρία της ευσεβής φύσης αυτού του μεγάλου γεγονότος στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!

 

Το Κέντρο της Πόλης

Το κέντρο της Αγιάσου έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες με διάφορα καταστήματα κεραμικής και ξύλου, παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν νόστιμα πιάτα όπως “γιαπράτσια” (γεμιστά φύλλα κρασιού), “φούντες” (κολοκυθάκια γεμιστά ή τηγανητά), “πτάρια” (κεφτεδάκια), ή τη υπέροχη “τηγανιά” με συνοδεία μιας πεντανόστιμης Ελληνικής σαλάτας, γεμάτη παρθένο λάδι από την Αγιάσο και τοπικές μαρμελάδες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ!

 

Τι Να Κάνετε στην Αγιάσο

Υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αγιάσο όπως η επίσκεψη σε οποιοδήποτε από τα τρία μουσεία, το εκκλησιαστικό μουσείο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Παναγίας που λειτουργεί από το 1972, Βυζαντινό Μουσείο (ο επισκέπτης μπορεί να δει το Σταυρό με το Ιερό Ξύλο που έφερε ο Αγάθωνας) ή Λαογραφικό Μουσείο, οι εγκαταστάσεις του οποίου εκθέτει ένα πλούσιο λαογραφικό υλικό που συλλέγεται από δωρεές κατοίκων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφάσματα, κεντήματα, κεραμικά και μεταλλικά είδη χειροτεχνίας, σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, γεωργικά και ποιμενικά αντικείμενα, φωτογραφίες κ.λπ.

Επίσης, μην παραλείψετε τη Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Γκίνη στην κάτω είσοδο του χωριού με την ιδιωτική συλλογή από τον κ. Στρατή Γκίνη, όπου μπορείτε να δείτε εξαιρετική χειροποίητη κεραμική και προϊόντα ξύλου από Αγιάσος

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Αναγνωστική Κοινώτητα Η Ανάπτυξη (Αναγνωστήριο), ένας διάσημος πολιτιστικός θεσμός, ιδρύθηκε το 1894 όταν το χωριό ήταν ακόμα υπό τουρκική κυριαρχία και σήμερα είναι μια οργάνωση που προσπαθεί να συνεχίσει τις παραδόσεις που πέρασαν από τους παλιούς κατοίκους και φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις στην αίθουσα θεάτρου, τη βιβλιοθήκη και το λαογραφικό μουσείο του.

Για μια πιο λεπτομερή λίστα δείτε τον οδηγό μας εδώ!

 

Όρος Όλυμπος Λέσβου

Previous
Next

Η οροσειρά του Ολύμπου (968μ.) της Λέσβου είναι ιδανική για εξερευνητές και λάτρεις της ορειβασίας με τα υπέροχα σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας ή ορεινής ποδηλασίας, όπου οι πεζοπόροι μπορούν να βρεθούν περιτριγυρισμένοι από πλατάνο, μήλο, καστανιές, αχλαδιές και κερασιές, καθώς και ποικιλίες άλλων δέντρων και θάμνων.

Υπάρχουν επίσης γραφικές περιοχές όπως η “Πενθίλη” και το όρος Καστέλι με τη μικρή εκκλησία του Αγίου Δημήτρη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τη γραφική θέα του χωριού και την πλούσια βλάστηση. Μια εκπληκτική έκταση πεύκου φυσικής ομορφιάς έκτασης 30.000 στρεμμάτων εκτείνεται βορειοδυτικά του Ολύμπου, γνωστή ως “Τσαμλίκι της Αγιάσου“. Επίσης, υπάρχουν πλούσιοι υδάτινοι πόροι στο δάσος. Το πιο σημαντικό είναι η πηγή νερού του Τσίγκου, η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το Δάσος της Καστανιάς στην Αγιάσο (“Πενθίλη”)
Ένα συναρπαστικό μονοπάτι με μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού ξεκινά από τη συνοικία του Απέσου και ανεβαίνει νότια κατά μήκος του ρέματος. Θα περάσετε μέσα από τον Καστανιώνα δίπλα στα αναβλύζοντα νερά. Αφού συναντήσετε παρεκκλήσια, αγροικίες, πεύκα και ρεματιές, μπορείτε στη συνέχεια να πάρετε το δρόμο προς το Μεγαλόχωρι, την παλιά πρωτεύουσα του Πλωμαρίου. Αν επισκεφθείτε τον Οκτώβριο, εκτός από την εκπληκτική διαδρομή με θέα στον κόλπο της Γέρας, θα είστε σε θέση να δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα κάστανα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Η οροσειρά του Ολύμπου βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, ως προστατευόμενη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ξεναγήσεις, δραστηριότητες ή διαδρομές πεζοπορίας στη Λέσβο ελέγξτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Lesvos Ride
Μονοπάτια πεζοπορίας / Αγιάσος – Ασωμάτος
Μονοπάτια πεζοπορίας / Αγιάσος – Αγ. Αναργύρι – Ασωμάτος
DiSa-Travel

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να βρείτε το δρόμο σας Αγιάσος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω μέρη ή αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία γεγονότα στην Αγιάσος μην διστάσετε να μας ρίξετε μια παρακάτω γραμμή και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου