Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων Αγιάσου

Καλώς ήρθατε σε μια μοναδική μουσειακή εμπειρία!

Το μουσείο παλαιών επαγγελμάτων της Αγιάσου αποτελεί μέρος του μοναδικού, αυτόνομου οδηγού
“Τα Πλακάκια Που Μιλάνε”, όπου οι νέες τεχνολογίες συμπλέκονται με παραδοσιακά στοιχεία, παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα αυτόνομη περιήγηση στον οικισμό της Αγιάσου.

Για να μάθετε περισσότερα για κάθε έκθεμα απλά σαρώστε τον κωδικό QR στα πλακάκια μας γύρω από το μουσείο με την κάμερα του κινητού σας!

Υφασματοπώλης

Ο χώρος αυτός παρουσιάζει το παραδοσιακό υφασματοποιείο της Αγιάσου και το επάγγελμα του υφασματοπώλη. Previous Next 😴 Για να μάθεις περισσότερα θα πρέπει να περιμένεις

Διάβασε περισσότερα »
Shoemakers of Agiasos | Υποδηματοποιείο Αγιάσου

Υποδηματοποιός

Ο χώρος αυτός παρουσιάζει το παραδοσιακό υποδηματοποιείο ή τσαγκαράδικο της Αγιάσου και το επάγγελμα του υποδηματοποιού, τσαγκαρά. Previous Next Πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα

Διάβασε περισσότερα »

Ράφτης

Ο χώρος αυτός παρουσιάζει το παραδοσιακό ραφείο της Αγιάσου και το επάγγελμα του ράφτη. Previous Next Από τα επαγγέλματα που χάθηκαν μπορούμε να αναφέρουμε και

Διάβασε περισσότερα »

Ξυλουργός

Ο χώρος αυτός παρουσιάζει το παραδοσιακό ξυλουργείο της Αγιάσου και το επάγγελμα του ξυλουργού. Previous Next Το επάγγελμα του ξυλουργού έχει μια μακρά πορεία μέσα

Διάβασε περισσότερα »

Το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων Αγιάσου

Ένα ιδιαίτερο μουσείο διανύει ήδη το τέταρτο χρόνο λειτουργίας του στο ανακαινισμένο «χάνι», του παλιού Ξενώνα του Προσκυνήματος της Παναγιάς της Αγιάσου, χαρακτηρισμένο σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με δεύτερη είσοδο από την αγορά του χωριού.

Ο καταξιωμένος ξυλογλύπτης Δημήτρης Καμαρός με μεράκι, φαντασία και προσωπική δουλειά δημιούργησε μία μικρή αγορά βγαλμένη από το παρελθόν με παραδοσιακά επαγγέλματα που μας μεταφέρουν στην πλούσια βιοτεχνική παράδοση της Αγιάσου του περασμένου και προπερασμένου αιώνα.

Σε οχτώ ισόγεια «κελιά» εξοπλισμένα με παλιά εργαλεία, ρούχα και έπιπλα που προσέφεραν οι συγχωριανοί του και με δική του επιμέλεια «ζωντανεύουν» το μπαρμπέρικο, το καπιστράδικο, το μαραγκούδικο, το υποδηματοποιείο, το ραφτάδικο – υφασματάδικο ,το μαχαιράδικο -σιδεράδικο ,το υφαντουργείο.  

Οι «κούκλες» που αναπαριστούν τους παλιούς μαστόρους μέσα στα μαγαζιά τους, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση με τα πρόσωπα, την έκφραση και την κίνηση τους! Τα δε μαγαζάκια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέσα από τα τζάμια των βιτρινών τους και να μεταφερθεί νοερά μέσα στη χρονομηχανή του 19 και 20 αιώνα και να αναβιώσει για λίγο την περίοδο αυτή του παρελθόντος.

Στόχος του Μουσείου των παλιών επαγγελμάτων Αγιάσου είναι σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημιουργού του:

«Θα ήθελα να το μάθουν τα παιδιά, να έρθουν με τα σχολεία να το δουν, είναι κάτι που προβάλλει την παράδοση και την ιστορία μας.»

Συνάμα, ένα τέτοιου είδους μουσείο που ανακαλεί στη μνήμη των ανθρώπων τα παλιά επαγγέλματα, αποτελεί βιωματικό τρόπο εμπέδωσης της γνώσης και έχει τεράστια παιδαγωγική αξία. Παράλληλα δε, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών  καθώς τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι έχουν έντονη την επιθυμία να μαθαίνουν για παραδόσεις που πλέον τείνουν να εξαφανιστούν .

Προκειμένου το εν λόγω μουσείο να είναι ανά πάσα στιγμή επισκέψιμο εντάχθηκε στα πλαίσια της δράσης του φορέα Visit Agiasos «Τα Πλακάκια Που Μιλάνε» με επιχορήγηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και η ξενάγηση σ΄ αυτό γίνεται δωρεάν και αυτόνομα με την χρήση των πλακακίων με QR code.

Εξερευνήστε και άλλα ενδιαφέροντα μέρη στην Αγιάσο !

Chestnut forest of Agiasos

Καστανιώνας

Αν αγαπάτε την φύση ή είστε φανατικός πεζοπόρος ή ποδηλάτης βουνού, η Αγιάσος αγκαλιάζεται από τον Καστανιώνα όπου τα πυκνά δάση καστανιάς είναι ότι πρέπει για ορειβασία ή και αναρρίχηση.

Διαβάστε περισσότερα»

Κυνηγήστε όλα «Τα Πλακάκια Που Μιλάνε» της Αγιάσου!

μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε αποκλειστικό περιεχόμενο και μηνιαίες ενημερώσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Αγιάσου